Ten najpopularniejszy w Polsce wysokoprocentowy trunek otrzymuje się z destylatu alkoholowego rozcieńczanego z wodą w stosunku 2:3. W ostatnich latach alkohol ten zyskał nowe formy jak wódka wyborowa, luksusowa czy smakowa.
Zawartość alkoholu: 37,5 – 40%
Czyli destylat opalanego torfem i leżakującego w beczce minimum 3 lata, zacieru słodu jęczmiennego, ma bardzo bogatą historię. Narodziny whisky, która obecnie ma bardzo dużo form, w zależności od regionu i sposobu pędzenia, szacuje się na 1494 rok.
Zawartość alkoholu: min. 40%
Koniak, a właściwie Cognac to alkohol wytwarzany tylko w regionie Charente, rozciągającym się wokół miasta Cognac we Francji, według ściśle określonych zasad. Koniak przechodzi przez dwukrotną winną destylację, po czym przez min. 3 lata leżakuje w beczce.
Zawartość alkoholu: 40 – 45%
Nazwa Brandy pochodzi od holenderskiego brandewijn, czyli palonego wina. Sposób produkcji tego alkoholu opiera się na destylowaniu win gronowych, owocowych lub wytłoków powstałych w wyniku wyciskania owoców.
Zawartość alkoholu: 36 – 40%
Nazywany również jabłecznikiem otrzymuje się z soku dojrzałych jabłek sposobem górnej fermentacji. Jego świeży i słodko-kwaskowaty smak doskonale orzeźwia latem, dzięki czemu jest on niezwykle popularny w Europie, gdzie spożycie wynosi aż 69% światowych zasobów.
Zawartość alkoholu: 1,2 – 8,5%
Produkcja zapoczątkowana prawdopodobnie w Chinach i Indiach, a na szerszą skalę w rejonach Morza Karaibskiego, opiera się na destylacji sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy. W zależności od regionu wytwarzania rum leżakuje w beczce od roku do kilku lat.
Zawartość alkoholu: 37,5 – 81%
Siostra narodowej, meksykańskiej wódki Mezcal, również pochodzi z Meksyku. Produkcja Tequili, zawdzięczająca swoją nazwę regionowi, w którym jest pędzona, opiera się na fermentacji oraz destylacji soku pochodzącego tylko z agawy niebieskiej (Agave Tequilana).
Zawartość alkoholu: 35 – 55%
Pochodzący z Holandii pod nazwą Genever, Gin popularność zyskał w Wielkiej Brytanii. Przygotowany na bazie destylowanego zacieru z dodatkiem jagód jałowca, charakteryzuje się gorzkim smakiem i idealnie pasuje do drinków.
Zawartość alkoholu: 35 – 40%
Powstały w procesie aromatyzowania spirytusu, ale dopuszczalne są również inne alkohole, jest ceniony za swój słodki, lecz mocny smak. Dzięki charakterystycznej, gęstej konsystencji, świetnie nadaje się jako napój spożywany z winem, mlekiem lub kawałkami owoców.
Zawartość alkoholu: 18 – 35% (niektóre nawet 50%)
Powstały na bazie, poddanych procesom maceracji i destylacji, ziół: piołunu, anyżu zielonego i kopru włoskiego, charakteryzuje się gorzkim smakiem i często zieloną barwą. Zawarty w piołunie tujon, spożywany w nadmiernych ilościach, może mieć działanie halucynogenne.
Zawartość alkoholu: pow. 60%
Tradycyjny napój słowiański powstaje na bazie fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Produkowany i spożywany już w średniowieczu. W zależności od rozcieńczenia wodą miód pitny dzieli się na cztery grup: półtorak, dwójniak, trójniak oraz czwórniak.
Zawartość alkoholu: 13 – 18%
Chociaż dokładne miejsce narodzin wina nie jest sprecyzowane, to pewne jest, że powstało ono na starym kontynencie, dzięki fermentacji moszczu winogronowego. Obecnie istnieją setki rodzajów wina produkowanych według różnych receptur na całym świecie.
Zawartość alkoholu: 10 – 18%
Drink pierwotnie zwany koktajlem alkoholowym jest połączeniem konkretnego rodzaju alkoholu z napojem pozbawionym procentów, a czasami także dodatkami w postaci warzyw lub specjalnych barwników. W zależności od rodzaju alkoholu, drinki mogą mieć różną moc.
Zawarość alkoholu: zróżnicowana
Powstaje na bazie wyciągu z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół zalewanych czystym alkoholem – wódką lub spirytusem rektyfikowanym. Słodkie nalewki często są dodatkowo słodzone syropem cukrowym lub miodem.
Zawartość alkoholu: 40 – 45%
Idealnym dopełnieniem wysokogatunkowego alkoholu jest markowe cygaro utworzone z wysokiej jakości tytoniu. Najlepsze cygara są pakowane w pudełka z drewna cedrowego, które nie tylko pogłębiają aromat, ale także chronią je przed wyschnięciem
Wybierz jedną z aromatycznych herbat, która rozgrzeją Cię nawet w najmroźniejszy zimowy wieczór lub pyszną kawę, dzięki której rozmowa z bliską Ci osobą nie będzie miała końca pośród dziesiątek propozycje, jakie dla Ciebie przygotowaliśmy